Ombord på flyet

Vi har samlet en række gode råd og vigtigt information, som kan gøre dig bedre forberedt til din flyrejse.

Placering af håndbagage

Når du har fundet dit flysæde, skal du placere din håndbagage i rummet over dig eller under sædet foran dig. Hvis du har fået lov til at medbringe meget tunge eller store genstande (f.eks. musikinstrumenter), kan kabinepersonalet hjælpe dig med en sikker placering.

Sikkerhedsbriefing

Det er et krav fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, at kabinepersonalet gennemgår en sikkerhedsbriefing for passagererne inden start. Det er en god idé at lytte efter, selvom du måske har hørt den før, da f.eks. placering af nærmeste nødudgang kan være forskellig fra flytype til flytype.

Sikkerhedsbæltet

Under start og landing skal dit sikkerhedsbælte være fastspændt, men vi anbefaler, at du beholder det fastspændt under hele rejsen, hvis der skulle opstå kraftig vindturbulens. 

Elektronisk udstyr

Alt elektronisk udstyr skal være slukket eller indstillet til "flight mode" under start og landing. Ved kontrollerede forsøg har det vist sig, at mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr, der udsender radiosignaler, kan skabe fejl i flyenes elektroniske systemer.

Børn ombord

Børn skal spændes fast under start og landing. Personalet udleverer særlige seler til spædbørn, så du kan spænde barnet fast, mens det sidder på dit skød. Nogle flyselskaber tilbyder også et sæde med plads til en spædbarnslift (0-9 mdr.). Liften og selerne skal forudbestilles sammen med flybilletten.

Spædbørn kan ikke trykudligne, og kan derfor få ondt i ørerne, når flyet letter og lander. Man kan lette trykket ved at amme eller give flaske, så de synker og derved trykudligner. Dette er især en god idé ved landingen, der kan tage lang tid. De ældre børn kan du bede om at gabe, holde sig for næsen og synke, eller også give mad og drikke til. 

Hos de fleste flyselskaber kan du købe mad og drikke ombord på flyet, og flere tilbyder endda en børnemenu. Til de helt små kan det være lettest selv at medbringe babymad hjemmefra. Læs mere om, hvordan du transporterer babymad i håndbagagen.